În ultimii ani, Statele Unite au devenit o destinație tot mai atractivă pentru antreprenorii din întreaga lume. Cu o economie în continuă dezvoltare și o infrastructură stabilă, SUA oferă oportunități unice pentru cei care doresc să își transforme visurile în realitate.

O viză special conceputa pentru startup-uri ar facilita și mai mult dezvoltarea și ar încuraja antreprenorii să investească și să inoveze pe teritoriul american.

Astfel, o propunere de viză pentru startup-uri a fost recent aprobată atât de Camera Reprezentanților, cât și de Senat prin intermediul America COMPETES Act din 2022, pregătind terenul pentru negocieri și finalizarea unui proiect de lege în curând. Începând din 2009 și până în 2022, au fost înaintate numeroase proiecte de lege privind vizele pentru startup-uri. Până în prezent, acestea nu au fost aprobate.

Viza start-up i-ar permite unui antreprenor străin să călătorească în SUA și să înceapă rapid să formeze o companie fără a necesita o sumă substanțială de bani în avans. Țări precum Canada, Australia și Singapore oferă propriile versiuni de vize start-up.  Programul canadian de vize start-up este atractiv, deoarece nu există o valoare netă sau o cerință de investiție minimă. După trei ani de rezidență permanentă, un antreprenor poate deveni eligibil pentru cetățenia canadiană. Dincolo de granițele Americii, aproximativ 30 de țări au pus în aplicare o versiune a unei vize pentru startup-uri.

De ce este importantă o viză start-up?

Startup-urile pot fi întâlnite în toate industriile, nu doar în tehnologie. Pandemia a accelerat vizibilitatea acestora și impactul pe care îl pot avea asupra societății prin soluții inovatoare. Folosind instrumente precum WhatsApp sau Zoom, fondatorii pot discuta online cu investitorii americani, ceea ce le oferă oportunități fără precedent. Nu mai trebuie să fii fizic în SUA pentru a obține sprijin financiar pentru afacerea ta.

In plus, startup-urile au devenit motorul dezvoltării urbane. Aceste companii au generat peste trei milioane de locuri de muncă din 2020 în prezent și au contribuit semnificativ la creșterea economiei. Mai mult de jumătate dintre startup-urile americane valoroase (de peste 1 miliard de dolari) au avut cel puțin un fondator imigrant.

Liderii de afaceri din Canada au văzut cu siguranță beneficiile vizei lor pentru startup-uri. Lista organizațiilor desemnate care sprijină afacerile la început de drum, care include incubatoare, investitori de tip angel și firme de capital de risc, a crescut constant de-a lungul anilor. Putem avea acest fenomen și în SUA. Pentru a sprijini o astfel de reformă, factorii de decizie politică, liderii din domeniul afacerilor și al industriei, precum și investitorii, trebuie să se reunească și să colaboreze.

Până când va fi disponibilă o viză de start-up în SUA, viza de investitor E-2 rămâne cea mai bună variantă de a călători, locui și munci în SUA în calitate de antreprenor/investitor, din prisma următoarelor avantaje pe care le oferă:

  • Investitorul, soțul/soția și copii necăsătoriți (sub 21 de ani) pot locui și munci în SUA toată viața, prin reînnoirea cu succes a vizei E-2;
  • Copiii se pot înscrie gratuit la școlile publice și pot beneficia de taxe reduse pentru școlarizare;
  • Soțul/soția poate lucra pentru orice angajator din SUA (cu excepția anumitor locuri de muncă în cadrul guvernului);
  • Afacerea poate fi extinsă pentru a fi eligibil pentru viza EB-5, cu scopul de a obține rezidența permanentă în SUA (Green Card);
  • Viza E-2 conferă dreptul de a cumpăra o casă sau alte proprietăți/afaceri, de a deschide un cont bancar sau de a accesa un împrumut;
  • Viza E-2 oferă posibilitatea de a aplica pentru Social Security Number (SSN);
  • Viza E-2 se poate obține într-un timp relativ scurt (2-3 luni);
  • Viza E-2 poate fi reînnoită nelimitat;

Echipa noastră de experți în imigrație vă poate ajuta să vă transformați visul de a investi și de a locui în Statele Unite în realitate. Vă stăm la dispoziție pentru a vă ghida în procesul de verificare a eligibilității pentru viza E-2 și pentru a vă susține în întocmirea dosarului de solicitare a vizei de investitor.

× Ai întrebări?